Hentbolda Kaç Tane Hakem Var? Hentbol Maçları Kaç Hakemle Yönetilir?

Hentbol maçları hakemler tarafından yönetilir. Bu hakemler, oyunu yönetmek, kural ihlallerini tespit etmek ve maçın adil bir şekilde ilerlemesini sağlamakla sorumludur. Hentbolda görevli hakem sayısı kaçtır? Hentbolda kaç tane hakem vardır?

Hentbol Oyun Kitabında Hakemler için Kural Maddesi konmuş durumda.

Hentbol Hakemleri ile ilgili olarak 17.Kural Maddesine göre bir hentbol maçı 2 hakem tarafından yönetilir. Ayrıca saha kenarında yardımcı olmak amacıyla 2 masa hakemi bulunmaktadır.

İlgili Hentbol Oyun Kuralı ve Detayları Şu Şekilde:

KURAL 17 Hakemler

17:1 Her müsabaka eşit yetkilere sahip iki hakem tarafından yönetilir. Yazı ve saat hakemleri bunlara yardımcı olurlar.

17:2 Hakemler müsabakanın oynanacağı yere geldikleri andan terk ettikleri ana kadar, oyuncuların ve takım idarecilerinin davranışlarını gözlemler.

17:3 Hakemler müsabakayı başlatmadan önce oyun alanının, kalelerin ve topların kontrolünden sorumludur ve hangi topların kullanılacağına karar verirler (1 ile 3:1).

Ayrıca hakemler; her iki takımın formalarının uygunluğunu, müsabaka kağıdını ve oyuncuların malzemelerini kontrol ederler.

Değişme alanındaki oyuncu ve idarecilerin sayıca uygunluğunu denetlerler ve takım sorumlusunun kim olduğunun belirlenmesini sağlar. Hatalı durumlar düzeltilmelidir (4:1-2 ve 4:7-9 ).

17:4 Yazı-tura hakemlerden biri tarafından, diğer hakemin ve her bir takımdan sorumlu idareci veya sorumlu idareciyi temsilen herhangi bir takım idarecisi ya da oyuncunun (örneğin takım kaptanının) katılımıyla gerçekleştirilir.

17:5 Prensip olarak bir müsabakanın tamamı aynı hakemler tarafından yönetilmelidir. Hakemler müsabakanın kurallara uygun olarak oynanmasını sağlamalı ve hatalı davranışları cezalandırmalıdırlar (ancak 13:2, 14:2).

Herhangi bir nedenle hakemlerden biri müsabakayı bitiremeyecek durumda olursa, diğer hakem müsabakaya yalnız devam eder.

Not: IHF, kıta federasyonları ve ulusal federasyonlar kendi sorumluluk alanlarında

Kural 17:5 1 ile 3 paragraflarına göre farklı düzenlemeler uygulayabilir.

17:6 Kural ihlallerinde iki hakemde aynı takımın cezalandırılması, ancak farklı cezaların verilmesi düşüncesinde iseler, ağır olan ceza verilmelidir.

17:7 Kural ihlali olduğunda veya top oyun alanı dışına çıktığında, iki hakemde hangi takımın topa sahip olacağı konusunda farklı düşüncede iseler, aralarında yapacakları görüşme sonrası verecekleri karar uygulanır.

Ortak bir karara varılamazsa, saha hakeminin kararı uygulanır. Mola zorunludur. Hakemler arasındaki görüşmeden sonra belirgin hakem el işareti verilir ve oyun düdükle yeniden başlar (2:8d, 15:5).

17:8 Her iki hakem de müsabakanın skorunu tutmaktan sorumludur. Ayrıca sarı kart, 2 dakika ve diskalifiye cezalarını not alırlar.

17:9 Her iki hakem de oyun süresinin kontrolünden sorumludur. Oyun süresi konusunda anlaşmazlık olursa, hakemlerin alacağı ortak karar geçerlidir (bkz. ayrıca 2:3). Not: IHF, kıta federasyonları ve ulusal federasyonlar kendi sorumluluk alanlarında Kural 17:8 ve 17:9 ile ilgili farklı düzenlemeler uygulayabilir.

17:10 Hakemler müsabakadan sonra müsabaka cetvelinin doğru doldurulduğunu kontrolden sorumludur. Kural 8:6 ve 8:10 da belirtilen diskalifiyeler müsabaka raporuna yazılmalıdır.

17:11 Hakemlerin gözlemlerine dayanarak verdikleri kararlar ve vardıkları yargılar katı kararlardır. Kural hatası durumunda itiraz edilebilir. Oyun süresince sadece takım sorumluları hakemlere danışabilirler.

17:12 Hakemler müsabakayı durdurma veya tatil etme yetkisine sahiptirler. Müsabaka tatil edilmeden önce devamı için her türlü çaba gösterilmelidir.

17:13 Siyah kıyafet giyme hakkı öncelikle hakeme aittir.

17:14 Hakemler ve gözlemciler, kendi aralarındaki iletişim için elektronik ekipman kullanabilirler. Bunların kullanımı, ilgili federasyon tarafından düzenlenir.

Bakmadan Geçme