Avrupa Hentbol Federasyonu’ndan önemli kararlar

Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF), İstanbul’da yapmış olduğu yönetim kurulu toplantısında önemli kararlara imza attı.

TUĞBA AKKESEN / HENTBOLHABER.NET –  EHF Yürütme Kurulu Mart ayı toplantısı için 31 Nisan Cuma günü İstanbul’da bir araya gelmişti. Bu toplantılarda tartışılan konular, EXEC’in çerçevesini oluşturdu. Geleneksel olarak gelecek sezonları hazırlayan Mart oturumu ile 2023/24 itibarıyla Avrupa hentbolu için önemli kararlar alındı.

Türkiye Hentbol Federasyonu’nun çok sayıda temsilcisinin katıldığı toplantıya federasyon başkanı Uğur Kılıç da katılmıştı ve bu vesileyle EHF ile Master Plan anlaşması imzalandı.

EHF Şampiyonlar Ligi için joker kart, video tekrarı tanıtıldı

EXEC, önümüzdeki sezondan itibaren Avrupa Hentbol Federasyonu’nun Erkekler ve Kadınlar EHF Şampiyonlar Ligi’nde mevcut kriterler kataloğu yerine joker kartla bir yer verme seçeneğine sahip olduğunu; ancak görevi olmadığı yönündeki bir önergeyi onayladı. Joker kartın verilmesi, değerlendirme grubu tarafından önerilecek ve EHF İcra Komitesi tarafından onaylanmalıdır.

Yalnızca federasyonları aracılığıyla EHF Şampiyonlar Ligi’ne yükselme talebinde bulunan kulüpler joker kart alabilir.

EHF Kadınlar Şampiyonlar Ligi’ne odaklanılarak, federasyonların kulüpleri için iki yükseltme talep etme olanağına sahip olmalarına da karar verildi.

*Ayrıca, önümüzdeki sezondan itibaren erkekler ve kadınlar EHF Şampiyonlar Ligi’ndeki tüm maçlar için video tekrarı ve otomatik takım mola zilinin getirilmesine yönelik bir önerge Yönetim’den geçti. Bugüne kadar video tekrarı ve elektronik mola butonu yalnızca EHF FINAL4’lerde ve EHF Finallerinde kullanılıyordu.

Aynı zamanda, EXEC’in Ocak oturumunda yeşil ışık yaktığı “Coach’s Challenge” da gelecek sezonla birlikte tanıtılacak. Seçenek onaylandığı için, 30 Nisan’da Almanya ile İspanya arasındaki EHF EURO Cup maçında üst düzey bir test yapılacak ve ilk uygulama Haziran ayında Köln’de yapılacak EHF FINAL4’te gerçekleşebilir.

Coach’s Challenge nedir?

Antrenöre, hakemin kararının müsabaka içerisinde tekrar gözden geçirilmesi için verilecek hak.

Salon Kapasite arttırımı ertelendi

EXEC, pandeminin kulüplerin üzerindeki devam eden etkisini, yani seyirci sayıları konusunu tartıştı. Bunun ışığında ve paydaş toplantılarındaki istişarelerin bir sonucu olarak, başlangıçta öngörülen minimum arena kapasite artışının iki sezon daha (23/24 ve 24/25) ertelenmesine karar verildi.

* EXEC bir “dolu saha” girişimi başlattı ve kulüplerden gelecek sezondan itibaren maçlarında taraftar sayısını artıracak etkinlikler sunmaları ve uygulamaları istendi.

Farklı bir noktada, seyircilerin davranışlarından takımların, özellikle de deplasman takımının taraftarlarının davranışlarından dolayı sorumluluklarını artırmak amacıyla kulüp müsabakaları yönetmeliğinde değişiklik yapılacaktır. Bu teklif, bu sezonun başlarında Avrupa kulüp müsabakalarında meydana gelen olaylardan sonra sunuldu.

Gelecek sezonun müsabaka başlama zamanlamaları ile ilgili olarak kararlar alındı. Cumartesi 20:00 (CET/CEST) ve Pazar 18:00 (CET/CEST) saatlerinin EHF Kadınlar Şampiyonlar Ligi ve EHF Avrupa Ligi’ne resmi başlama saati olarak eklenmesi yönündeki bir önergeyi onaylandı. Salı, 17:00 EHF Avrupa Ligi Erkekler için resmi başlama saati olarak eklenecektir.

*Ayrıca, özel koşullar altında gelecek sezondan itibaren normal maç günleri olan Çarşamba ve Perşembe günleri yerine hafta sonu tek EHF Şampiyonlar Ligi Erkekler maçlarının oynanması mümkün olacaktır. Bu olasılık, yalnızca izleyici veya TV perspektifinden önemli bir yararın belirlenebilmesi durumunda dikkate alınmalıdır.

Hakemlikte profesyonelleşme devam ediyor

EHF İcra Komitesi, Avrupa Hentbol Federasyonu içinde hakemliğin daha da profesyonelleştirilmesini ayrıntılı olarak tartıştı. Sporun gelişimi ışığında, bu temel bir konu olarak kabul edildi. Konunun aday gösterme, eğitim, öğretim ve şartlandırma, teknolojik yenilikler, idari prosedürler, dijitalleşme, değerlendirme ve ekipman seçimi gibi birçok alanı kapsadığının altı çizildi.

EXEC, Macaristan Hentbol Federasyonu tarafından 2021 EHF Kongresi’nde sunulan bir önergenin ardından, Eylül ayında yapılacak kongre’de, Müsabakalar Komisyonu’nun konfigürasyonunda bir değişikliğin önerileceğini ve 2025’ten itibaren uygulanacağını kabul etti. Bir başkan ve dört üyeden (diğer Komisyonlar gibi) oluşacaktır. Aynı zamanda diğer spor dallarında olduğu gibi, hakem adaylığı konusunda bir profesyonelin açıkça tanımlanmış sorumluluğu ile EHF Ofisi’ndeki mevcut mesleki yapılar sürekli olarak geliştirilecektir.

2024 için daha genç yaş kategorisi EHF EURO’larının organizatörleri belli oldu

Yaklaşık 16 ay kala EXEC, 2024 yılında 18 ve 20 Yaş  Erkekler EHF EURO etkinlikleri için başvuruları aldı. Her iki etkinlik de 24 takımla oynanacak türünün ilk örneği olacak.

Eldeki tekliflerin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesiyle EXEC, Celje’de oynanan turnuvada 20 Yaş Erkekler Avrupa Şampiyonasını Slovenya’ya ve 18 Yaş Erkekler Avrupa Şampiyonasını Karadağ’a verdi.

Ek olarak, milli takımlar konusunda, EXEC resmi olarak ve organizasyon komitelerinin önerisi üzerine Avusturya, Macaristan ve İsviçre’de Kadınlar EHF EURO 2024’ün organizasyonel sorumluluklarındaki değişikliği onayladı. Yeni yapı içinde Avusturya’nın başkenti Viyana, bir ana tur grubuna ve final hafta sonuna ev sahipliği yapacak ve böylece Budapeşte’nin yerini alacak.

Turnuvanın oynama programı (28 Kasım – 15 Aralık 2024) de onaylandı ve zamanında açıklanacak.

Bakmadan Geçme