• Haberler
  • THF
  • Prof. Dr. Yaşar Sevim'i Saygıyla Anıyoruz

Prof. Dr. Yaşar Sevim'i Saygıyla Anıyoruz

Türkiye Hentbol Federasyonu'nun kurucu başkanı Prof. Dr. Yaşar Sevim, aramızdan ayrılışının 15. yılında rahmetle anıyoruz.

Türk hentboluna uzun yıllar hizmet eden ve Federasyonumuzun kuruluşunu 4 Şubat 1976 tarihinde gerçekleştiren Yaşar Sevim, antrenör ve yönetici olarak önemli bir rol üstlendi. Sevim, 1986 yılında Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) Teknik ve Metodik Komisyon üyeliğine seçilen ilk Türk öğretici oldu. 1994 yılından sonra da Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Antrenör Metodik Komisyonu Seçilmiş Lektörü olarak görev yaptı.

Prof. Dr. Yaşar Sevim'i Saygıyla Anıyoruz

Yaşar Sevim Kimdir?

Prof. Dr. Yaşar Sevim, 10 Haziran 1948 tarihinde Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde doğdu ve eğitim hayatına Gaziantep'te başladı. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep'te tamamladıktan sonra 1969 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü'nden mezun oldu. Spor alanındaki uzmanlığını geliştirmek için 1970-1974 yılları arasında Almanya'nın Köln şehrinde bulunan Deutsche Sporthochschule Köln (Alman Spor Yüksek Okulu)’nde hentbol, basketbol, voleybol ve futbol üzerine ihtisas yaptı.

1974-1996 yılları arasında Ankara 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Sevim, aynı zamanda Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Antrenörlük Bölümü Başkanı olarak da çalıştı. Gazi Üniversitesi'nde basketbol, hentbol ve antrenman bilgisi dersleri verdi.

Kariyeri boyunca yurt içi ve yurt dışında spor dergilerinde 100’den fazla inceleme, yazı, makale ve 24 adet spor kitabı yayınladı. Spor Bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir.

Sevim, sporculuk kariyerinde Almanya ve Türkiye'de basketbol, hentbol, futbol ve atletizm dallarında başarılar elde etti. Basketbol ve hentbol alanında deplasmanlı ligde takım çalıştıran Sevim, çalıştırdığı takımlarla birçok kez Türkiye Şampiyonluğu yaşadı. 1976 yılında sadece 28 yaşında Türkiye Hentbol Federasyonu’nun kuruluşunu gerçekleştirdi ve ilk federasyon başkanı olarak görev aldı. Federasyonun kuruluşunun ardından yıllarca Milli Takımlar Teknik Direktörlüğü'nü de yaptı.

Milli takımla Erkekler Üniversiteler Dünya Şampiyonası’nda 1995 ve 1997 yıllarında Dünya ikinciliği elde etti. 2008 yılında teknik sorumluluğunu üstlendiği Kadınlar Üniversiteler Milli Takımı ile İtalya’da Dünya Şampiyonu oldu.

Prof. Dr. Yaşar Sevim, hentbol alanındaki çalışmalarıyla uluslararası alanda da tanındı. 1986 yılında Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) Teknik ve Metodik Komisyon üyeliğine seçilen ilk Türk öğretici oldu. 1994 yılından itibaren de Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Antrenör Metodik Komisyonu Seçilmiş Lektörü olarak görev yaptı.

Kariyeri boyunca birçok ödül ve takdir belgesi alan Sevim, Türkiye’nin en büyük spor ödüllerinden biri olan “Türk Sporuna Hizmet Ödülüne” layık görüldü. 2006 yılında Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından onaylanan teklif ile Ankara Cebeci Salonu'nun ismi, Sevim'in anısına "Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu" olarak değiştirildi.

Prof. Dr. Yaşar Sevim, 9 Şubat 2009 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
 

Bakmadan Geçme