Sırbistan maçında nelere dikkat etmeliyiz?

Antrenör Gürcan Budakçı, bugün Sırbistan ile oynanacak olan 2023 IHF Dünya Şampiyonası Avrupa Elemeleri müsabaka öncesi geçmiş müsabakaları istatistiklerle ele aldı.

Sırbistan maçında nelere dikkat etmeliyiz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GÜRCAN BUDAKÇI / HENTBOLHABER.NET – 2023 IHF Dünya Şampiyonası Avrupa Elemeleri’nde mücadele eden A Milli Kadın Hentbol Takımı, bugün Giresun’da Sırbistan’ı ağırlayacak.

2023 Dünya şampiyonası elemelerinde play-off rakibimiz Sırbistan ile daha önce oynadığımız maçlarımızı masaya yatıralım.

Bize ne gibi ip uçları verecek hep beraber görelim.

Bir çok defa Akdeniz oyunları, IHF ve EHF elemelerinde Sırbistan ile karşılaştık;

25.06.2013 tarihinde Akdeniz oyunlarında 24-21 mağlubiyet,

28.06.2018 Akdeniz oyunlarında 33-32 galibiyet,

06.10.2021 EHF şampiyonası elemelerinde 36-27 mağlubiyet,

20.04.2022 EHF şampiyonası elemeleri rövanş 36-30 mağlubiyet,

02.07.2022 Akdeniz oyunları 31-26 mağlubiyet karnesine sahibiz.

Bu karnede en önemli iki maç olan EHF şampiyonası eleme maçlarıdır. Son Akdeniz oyunlarına Sırbistan A Milli takımıyla katılmamış, daha genç oyuncularla oyunlara iştirak etmişti. Dolayısıyla EHF şampiyonası eleme maçlarını ele almak daha objektif olacaktır.

Sırbistan maçında nelere dikkat etmeliyiz?

 EHF şampiyonası elemelerinde Sırbistan’dan 36-27 ve 36-30 skorları ile iki mağlubiyet aldık.

Bu iki müsabaka toplamında 57 gol bulabilmişken, kalemizde 72 gol gördük.

Pozisyonlardaki atış ve gol performansına baktığımızda 10/12 gol/atış oranıyla %83.3 başarıya ulaşan pivot pozisyonu milli takımımızda en önde göze çarpmaktadır.

%30 performans başarısı ile 23 şutta 7 tanesini gole çeviren orta oyun kurucu pozisyonu ise en sonda yer aldı.

Sırbistan’a bakıldığında orta oyun kurucu pozisyonundan kalemize 14/19 atış gol oranında hücum yapılmış ve %74 başarıya ulaşılmıştır.

Sırbistan’da ayrıca sol kanatta 9/15, sağ kanat 6/10, sağ oyun kurucuda 9/16 gol/atış  oranıyla %50 başarının üzerinde performans çıkarmış, milli takımımız ise bu pozisyonlarda en fazla %50 başarıya ulaştı.

120 dakikalık maç süresinde her iki tarafta 129 hücum gerçekleştirdi.

Burada en dikkat çekici durum ise milli takımımız 28 top kaybı yaparken, Sırbistan takımının 18 top kaybı yapmış olmasıdır. Bu nedenle milli takımımızın yapmış olduğu hücumları şutla bitirme performansı %78, Sırbistan’ın %86 oluyordu.

İki maçtaki 15 gol farkının en büyük nedenini top kayıpları olarak düşünmek hiçte yanlış olmayacaktır.

Sırbistan’ın 9 metreden bulduğu 30 gol, toplam 72 gollerine oranlandığında %41,6 performansı görüyoruz. Bu durum ise milli takımımızın dış atış savunmasındaki sorununun yine maç sonucuna etki ettiğini görmekteyiz.

Milli takımımızın 6 metreden bulmuş olduğu 13 golün, toplamdaki 57 golümüze oranı %22.8 başarı performansı gösteriyor olması bu atış bölgesine daha fazla yoğunlaşılması gereğini göstermektedir.

Kalemizde ise 94 Sırbistan şutundan 22 tanesi kurtarılmış ve %23 başarı oranı yakalanmıştır. Sırbistan kalesi ise 83 şutumuzdan 26 tanesi kurtarılmış ve Sırbistan kalecileri %31 başarıya ulaşmışlardır. Bu salt kaleci performansı olarak düşünülmemeli burada savunma faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır.

Sırbistan maçında nelere dikkat etmeliyiz?

Diğer parametrelerin birbirlerine çok yakın oluşu, aslında Sırbistan galibiyetinin çok küçük nüanslara bağlı olduğunu göstermekte.

Aslında Sırbistan bizden her pozisyonda uzak ara önde değil. Şunu belirtmekte büyük önem var burada bahsedilen pozisyonlar oyuncuları temsil etmemektedir. Örneğin sol kanat oyuncusu maçın içinde orta oyun kurucudan pozisyona girip atış yapabilir. İstatistikte bu orta oyun kurucu pozisyonunda veri oluşturmaktadır. Dünya şampiyonasına bu kadar yakınken çok daha iyi analizlerle, çok daha iyi hazırlanılmış ve maç taktiğimizin oluşturulmuş olduğuna inanıyorum.

Tüm kalbimizle, milli takımımızın galibiyetine inanıyor ve sabırsızlıkla müsabaka zamanını bekliyoruz. Sahada elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza ve yüreğinizle mücadele edeceğinize inancımız tam. Haydi Türkiye’m galibiyete.

Bakmadan Geçme