Gürcan Budakçı

Şampiyonluk Serisinin Dönüm Noktaları ve Armada Praxis Yalıkavak

Gürcan Budakçı

2023-2024 Sezonu Kadınlar Süper Ligi şampiyonu, Armada Praxis Yalıkavakspor oldu. Şampiyonluk yarışında Yenimahalle Belediyesi ile karşılaşan Armada Praxis Yalıkavakspor, seriyi 3-1 üstünlükle tamamlayarak ipi göğüsledi. Sezonu Süper Kupa ve Süper Lig Şampiyonluk Kupası ile tamamlayan Yalıkavakspor, 2023-2024 sezonunu mutlu ve gururlu bir şekilde noktaladı.

Şampiyonluk Serisi

Serinin ilk maçı, Yalıkavak ev sahipliğinde oynandı ve 31-35 Yenimahalle Belediyesi'nin üstünlüğü ile sonuçlandı. Bu maçın ardından, Serdar Eler yönetimindeki Yenimahalle Belediyesi’nin, ligde birçok kez yaptığı gibi üst sıralarda yer alan takımlara karşı galibiyet serisini sürdürebileceği sorusu akıllarda dolaşmaya başladı. Playoff maçlarına dördüncü sıradan katılan, yaş ortalaması düşük ve tamamı Türk oyunculardan oluşan bir ekip olan Yenimahalle Belediyesi'nin şampiyon olup olamayacağı merak konusuydu.

Serinin Dönüm Noktaları

Şampiyonluk serisinde, Armada Praxis Yalıkavakspor, elindeki rotasyon ve tecrübe avantajlarını iyi kullandı. Özellikle kaleci Anca Mihaela Rombesu, 147 şuttan 53 kurtarış yaparak %36 performans sergiledi ve şampiyonlukta büyük rol oynadı. Yenimahalle Belediyesi ise 176 şutta 44 kurtarışla %25 performans sergiledi. İlk maçta Yenimahalle Belediyesi'nin kalesi 48 şut görmüş ve %35 performans sergilerken, Yalıkavakspor'un kalesi %27 performans göstermişti. Serinin diğer maçlarında Yalıkavakspor'un kale performansının istikrarlı olması, Yenimahalle Belediyesi'nin ise performans düşüşü yaşaması, şampiyonluk yolundaki en belirgin faktörlerden biri oldu.

Genel Değerlendirme

Avrupa şampiyonu olan ve Şampiyonlar Ligi’nde yer alıp üst üste ligimizde şampiyon olan kulüplerimizin bu sezon başında ve ligin ikinci yarısında yaşadığı olumsuz durumlar, 2023-2024 sezonunu şekillendirdi. Sayın Birol Ünsal’ın yakın zamanda yaptığı röportajda belirttiği gibi, spor-kulüp yönetimi, yapılanması ve planlamasındaki yetersizlikler ve liyakatsizlikler, hentbolumuzun ve liglerimizin kırılgan yapısını ortaya çıkarıyor. Ülkemizde en fazla kapanan kulüplerin ve spora devam etmeyen lisanslı sporcuların sayısı araştırılsa, hentbolun üst sıralarda yer alacağı aşikâr. Bu durum uzun yıllardan beri süregelen bir problem ve başlı başına bir yazı veya araştırma konusu.

Tebrikler Yalıkavakspor

2023-2024 sezonunun şampiyonu Armada Praxis Yalıkavakspor'un yönetimini, teknik kadrosunu, sporcularını ve alt yapıda büyük emek veren hocalarımızı tebrik ederim. Gelecek sezonda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmelerini dileyerek, başarılarının devamını temenni ederim. Şampiyon denizin kızları, tebrikler!

Yazarın Diğer Yazıları