Gürcan Budakçı

Gözyaşı, Mutluluk Dolu Yarı Final

Gürcan Budakçı

26. Dünya Kadınlar Hentbol Şampiyonasında sona bir kala, yarı finaller üç ev sahibi olduğu gibi birçok duyguya da yaşattı.

Norveç, Danimarka ve İsveç ev sahipliğinde düzenlenen Dünya şampiyonasına çeyrek finallere kalma mücadelelerinde yaşanan duygulardan ve sonuçlardan bakalım isterseniz. 

Ana turda çeyrek finallere kalma mücadelesi 1’inci ve 3’üncü gruplarda heyecan son saniyeye kadar sönmedi. Grup ikinciliği adına 1’inci grupta Karadağ ve Macaristan, 3’üncü grupta grup birinciliği için Danimarka ve Almanya mücadele verdi. 

Ana tur son maçlarında Hırvatistan’ı bir golle yenen Macaristan, İsveç karşısında 7 golle yenilen Karadağ’a karşı puanları ve gol averajları eşit olmasına rağmen gruplarda Karadağ karşısında aldığı mağlubiyet nedeniyle çeyrek finallere veda etti. Karadağ’da mutluluk, Macaristan’da üzüntü vardı. 
Ana turda Japonya karşısında 1 gol farkla mağlubiyeti tadan Danimarka, ana turda puan kayıpsız ilerleyen Almanya ile son maçta çeyrek final için grup birinciliği maçına çıktı. Çekişmeli geçen maçta Danimarka 2 gol farkla grup birincisi oldu. 

Adım Adım Yarı Finale: Çeyrek Final

Çeyrek final eşleşmesi Fransa-Çekya, Norveç-Hollanda, İsveç-Almanya, Danimarka-Karadağ eşleşmeleri oluştu. Tahmin edilen ve genel kanı üç ev sahibi ve Fransa yarı finallerde yer alması yönündeydi. Beklenen oldu ancak Danimarka-Karadağ maçı Karadağ açısından gözyaşını, Danimarka açısından sevinci fazlasıyla barındırdı. İlk yarı Danimarka 13 gol atarken Karadağ 10 golde kaldı. Maçın ikinci yarısında ise Danimarka yine 13 gol atarken, Karadağ 14 gol atarak geri dönüşü ve galibiyeti çok istedi. Karadağ 2 gol farkla mağlubiyetin faturasını tavırları, mimikleri ve alkışlı protestoları ile gözyaşları eşliğinde maçın hakemlerine kesti. Danimarka, Japonya maçında olduğu gibi ikinci yarıda bir rutinlik ya da düşüş yaşadığını Karadağ maçında da gösteriyordu. Norveç ise tam tersi durumdaydı, ilk yarı istediği oyunu gösteremiyor ikinci yarının ilk 20 dakikası geri dönüş ve iyi oyun yakalıyor, son 5 dakikada durağanlaşıyordu. Ana turda 1 gol farkla yenildiği Fransa maçında da bu tabloyu görmüştük. 

Finale Giden Yol: Yarı Final Nefesleri Kesti

Yarı final eşleşmeleri Fransa-İsveç, Norveç-Danimarka olarak takvimde yer aldı. 
Yenilgisiz iki takım Fransa-İsveç günün ikinci maçıydı ancak diğer maç için daha fazla değineceğimden Fransa-İsveç için birkaç cümle yazayım. İsveç çabuk oyunu, Jamina Roberts’in performansı, Nathalie Hagman hızlı hücumları, Linn Blohm pivot performansı ile Fransa’ya mağlubiyeti gösterir düşüncesi dillendiriliyordu. Fransa ilk maçında Angola’yı 1 golle çok zor geçerken ve takımdaki sakatlıktan yeni çıkmış oyuncuların performansı tartışılırken, bir de finallerin kalecisi Cleopatre Darleux sakatlık nedeniyle Fransa kalesinde yokken, çeyrek final için İsveç galibiyeti zihinleri meşgul ediyordu. Fransa maç maç üzerine ekleyerek, kaleci Laura Glauser performansını üst seviyelere çıkartarak geliyordu. Fransa sıkıntılı olduğu sağ oyun kurucu pozisyonunda Laura Flippes’in performansına mahkûm derken, Slovenya maçında bu oyuncunun kas sakatlığı yaşaması ile daha da zora girdi. Kadrosunda yer alan ve orijini orta oyun kurucu olan sağ elli 170cm boyundaki Lena Grandveau’yu sağ oyuncu pozisyonuna çok iyi monte etti. İsveç karşısında Fransa çok iyi bir oyunla net galibiyet aldı.

Gelelim Yarı finalin muhteşem maçına. Maçın normal süresi 60 dakikada yenişemeyen Norveç ve Danimarka 70 dakika mücadele etti. Maçın galibi ise maç saatinin 69:59 gösterdiği anda belli oldu. Bu maç 2022 Avrupa Şampiyonası finalindeki maç gibi Danimarka’nın üstünlüğü ile başladı. Danimarka lehine zaman zaman 5 gollü farklara çıkan ilk 30 dakika sonunda 14-9 skoru ile takımlar soyunma odalarına gitti. Norveç 58. Dakikada 22-22 beraberliği yakaladı ve normal süre Danimarka’nın son saniyedeki golüyle 23-23 bitti. Uzatmanın ilk devresinde de 25-25 eşitlikle geçildi. Uzatmanın ikinci yarısında son 5 saniye kala 28-28 beraberlik vardı. Danimarka savunmada Norveç hücumunu faulle durdurdu. Nora Mork serbest atışı çok çabuk bir şekilde Henny Ella Reistad’a aktardı ve uzatmada Norveç’in bütün gollerini atan ve bu maçta o ana kadar toplamda 14 gol atan Henny Ella Reistad, maçın 69:59 zamanında 9 metre dışından attığı golle Norveç’i finale yazdırdı. Danimarka takımı kalecisi Althea Rebecca Reinhardt muhteşem oynamasına, ilk yarı yüzde 50 maç sonunda da 13 kurtarışla yüzde 38’lik bir performans sergileyip maçın oyuncusu seçilmesine karşın Henny Ella Reistad oynadığı oyun ve performansı ile Norveç’i finale taşıdı. Belki de bu dünya şampiyonası için akıllarda kalacak bir oyunu tarihe yazdı. 15/17 yüzde 88 bir performans ile bence hem kendi tarihini hem de bu şampiyonanın tarihini yazdı. Maç bitiminde Norveç tarafında sevinç hakimken, Danimarka tarafında neredeyse tüm takım, teknik kadro dahil göz yaşlarını tutamıyordu.

Fransa-Norveç Finali İzleyeceğiz

17 Aralık Pazar akşamı ise Fransa ve Norveç finali izleyeceğiz. Yakın tarihte 2022 Avrupa şampiyonasında yarı finalde ilk yarısı 12-11 Norveç lehine biten karşılaşmada 28-20 mağlubiyet, 2021 Dünya şampiyonasında ilk yarısı 16-12 Fransa lehine biten karşılaşmada 22-29 Norveç lehine biten ve Norveç’in şampiyon olduğu final maçı, 2020 Avrupa şampiyonası final maçında ilk yarısı 14-10 ve maç sonu 22-20 Norveç lehine ve şampiyonluğu ile biten final maçı gibi sonuçlar karşımıza çıkarken; bu şampiyonada ana tur maçında ilk yarısı 12-12 berabere biten maç sonunda ise 24-23 Fransa galibiyeti ile biten bir maç hatırlıyoruz. Finale heyecan dolu bekleyiş.

Yazarın Diğer Yazıları