Gürcan Budakçı

Kadınlar Dünya Şampiyonasında Mavi Beyaz Kırmızı Gecesi

Gürcan Budakçı

Norveç, Danimarka ve İsveç ev sahipliğinde düzenlenen 26. Dünya Kadınlar Hentbol Şampiyonasında 10 Aralık Pazar gecesi Norveç-Fransa maçı heyecanla bekleniyordu. Çekişmeli maç, hentbolseverleri maruz bıraktığı merakı ve heyecanı son saniyesine kadar karşıladı.

Gözleri her zaman zirvede olan, madalya koleksiyoncusu Norveç ile son şampiyonlarda ipi göğüsleyen ancak sakatlıklarla ve kötü şampiyona başlangıcıyla psikolojisi alt üst olan Fransa.

Ev sahibi Norveç ve rakip Fransa, heyecan dorukta; haydi detaya inelim!

Norveç Kadın Hentbol Milli Takım Analizi: Gözleri Her Zaman Zirvede!

Ön eleme turunda pazar günündeki maça kadar yolunda dolu dizgin ilerleyen, rahat galibiyetler alan Norveç. Kadrosunda: Herrem, Mork, Oftedal, Lunde, Reistad, Solberg, Ingstad, saymakla bitmeyen yıldızlar bulunuyor.

En kötü performansı 2005 Yılında Rusya’da 9. olarak gösteren Norveç, o tarihten bu yana her zaman çeyrek finale çıktı ve sekiz turnuvanın yedisinde yarı finale çıkarak altısında madalya kazandı. Şimdi kendi sahalarında beşinci dünya şampiyonluğunu elde etmeyi hedefliyorlardı. Camilla Herrem ve Stine Bredal Oftedal gibi oyuncular ise kariyerlerinde dört dünya şampiyonluğuna sahip olan tek oyuncu olma hedefi taşıyordu.

Dünya şampiyonluğu yansıra Avrupa Şampiyonasında da aynı başarıyı gösteren Norveç, her zaman şampiyonluğun en büyük adayı olduğunu duyuruyordu. 

Sakatlıklarla Dertli, Psikolojisi Altüst Fransa! 

26. Dünya Kadınlar Hentbol Şampiyonasında Fransa çok güçlü başlangıç yapamadı açıkçası. Özellikle ilk maçta Angola karşısında soğuk terler döktü. Maçı 30-29 ile kazandı ancak maç sonunda Fransız oyuncuların yüzündeki şaşkınlık ve endişe gözlerden kaçmıyordu.

Önceki tüm büyük organizasyonlarda Fransız kalesini başarı ile koruyan Cleopatre Darleux Şubat 2023 tarihinden Kasım 2023 tarihine kadar hentboldan beyin sarsıntısı nedeniyle uzak kaldı. 26. Dünya Şampiyonası’nda yok. Orta oyun kurucuda vazgeçilmez olan Grace Zaadi Mart 2023 tarihinde sağ ayağından, 23 Eylül'de Romanya kulübü CSM Bükreş ile Şampiyonlar Ligi'nde Györ'e karşı sağ ayağından sakatlanarak toplamda sekiz aylık bir süreç sonrasında eski formundan uzak durumda. Yine orta oyun kurucuda enerji santrali Meline Nocandy, Eylül 2022'de sol dizinizdeki ciddi sakatlık, 15 Eylül 2023 Besançon ile oynanan lig maçında kalçasındaki sakatlık nedeniyle istenilen performansta olmayışı. Sağ oyun kurucuda vazgeçilmez olan Laura Flippes, 14 Kasım’da Slovenya maçında quadriceps kasında oluşan sakatlık nedeniyle 7 günlük yoğun bir tedavi süreci yaşaması performansını etkiledi.

Fransa takımı tüm bu sorunlar ve üzerlerindeki olumsuz Norveç psikolojisi ile maça çıktılar.

Fransa-Norveç Çekişmesine Tarihsel Bir Bakış

Fransa ise Norveç’in ardında hep iddialı duruşunu sergileyen bir hentbol ülkesi. Norveç ile olan yakın geçmişteki mücadelelerine bakarsak; 2022 Avrupa şampiyonasında yarı finalde ilk yarısı 12-11 Norveç lehine biten karşılaşmada 28-20 mağlubiyet, 2021 Dünya şampiyonasında ilk yarısı 16-12 Fransa lehine biten karşılaşmada 22-29 Norveç lehine biten ve Norveç’in şampiyon olduğu final maçı, 2020 Avrupa şampiyonası final maçında ilk yarısı 14-10 ve maç sonu 22-20 Norveç lehine ve şampiyonluğu ile biten final maçı gibi sonuçları görüyoruz.

Beklenen An: Norveç-Fransa Maçına Bir Bakış

Ev sahibi Norveç Fransa karşısında ilk üç dakikada maça hızlı giriş yapsa da Fransa toparlandı başa baş geçen ilk otuz dakika sonunda 12-12 beraberlik ile iki takım soyunma odalarına gittiler. 

İkinci yarının ilk on dakikalarında Fransa üç gollü üstünlük yakalamasına rağmen, Norveç geri dönüşü gerçekleştirdi. Maç son saniyeye kadar başa baş geçti ancak son gülen Fransa 24-23 skorla maçı kazandı. 

Her iki takım da çeyrek finali garantilemiş olsa da Fransa için bu galibiyet psikolojik açıdan çok önem arz ediyordu. Fransa takımında Nze Minko 6 golle galibiyette önemli olurken, Valentini sol kanattan kritik zamanda 3 gol atması galibiyet adına ciddi bir katkıydı. Kalede Glauser ise 10 kurtarış ile galibiyeti perçinledi.

Heyecan Katlanarak Büyüyecek

Çeyrek finalde Fransa Çekya ile eşleşirken, Norveç Hollanda ile eşleşti. Diğer çeyrek final adaylarının belirlenmesi ile heyecan katlanarak büyüyecek. Bu hentbol heyecanının, mutluluğunun ve güzelliğinin hentbol sevdalılarını sarması dileklerimle, iyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları