Gürcan Budakçı

Sevinç mi? Üzüntü mü?

Gürcan Budakçı

EHF 2024 Kadınlar Avrupa Şampiyonası eleme maçlarında altıncı grupta A Milli Kadın Hentbol takımımız 11 Ekim 2023 Karadağ ve 15 Ekim 2023 Sırbistan maçlarını yaptı.

Karadağ karşısında ilk yarı ve ikinci yarı farklı performans sergileyip ilk yarısını 16-14 geride tamamlayıp, maçtan 39-24 skorla mağlup ayrıldı.

Sırbistan maçını ev sahibi olarak Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynayan A Milli Kadın Takımımız rakibi karşısında baştan sona, bir önceki maçtan farklı bir motivasyonla mücadele verdi.

Sırbistan'a Karşı Yakın Geçmişte Alınan Mağlubiyetler...

Sırbistan Avrupa hentbolunda söz sahibi ve geçmişte büyük başarıları olan bir ülke. Günümüzde kadın hentbolunda bir jenerasyon değişimi gerçekleştirmekte. A Milli Kadın Takımımız Sırbistan karşısında 06.10.2021 tarihinde Avrupa şampiyonası elemelerinde 36-27 mağlubiyet, 20.04.2022 tarihinde Avrupa şampiyonası elemelerinde 36-30 mağlubiyet, 07.04.2023 tarihinde Dünya şampiyonası elemelerinde 33-24 ve aynı elemenin rövanşında 12.04.2023 tarihinde 32-25 mağlubiyetler aldı.

Bu yakın geçmişteki müsabakaları incelediğimizde en negatif anlamdaki dikkat çeken nokta basit top kayıplarımız oluyordu. Bu top kayıplarını (pas hatası, çizgi, adım hatası, hücum faul v.b.) maç başına oranladığımızda 15 sayısını görmekteyiz. Özetlersek Sırbistan karşısında 60 dakikalık mücadelede ortalama 15 kez top kaybederek rakibe hücum hakkı veriyoruz. Bu durum maçın sonucuna etki eden, mücadele azmimizi etkileyen ana unsurlardan bir tanesi olarak görülmekte.

15 Ekim 2023 tarihindeki Sırbistan maçı Ankara seyircisinin oluşturduğu güzel bir atmosferle başladı. A milli kadın takımımız bu maçtan çok umutlu, oyunda motive ve istekli olacağını maç öncesi basın toplantısında da belirttiği şekilde oyuna başladı.

Takımımız Sırbistan Karşısında 1 Puan Aldı

İlk yarısı kaçan kovalayan formatında geçti ve milli takımımız ilk 30 dakikayı 18-16 önde kapattı. İkinci yarı başlaması ile maç gidişatında 38. Dakikaya kadar farklılık olmazken, bu dakikada Sırbistan 20-19 öne geçti. 46. Dakikalara kadar kaçan kovalayan değişse de, bu dakikada 22-22 beraberliği gördük. Geçen 8 dakikada iki takımda top kayıpları ve golsüz dönüşlerde dikkat çekti. 57. Dakikaya kadar millilerimiz 2 sayılık farklar yakalasa da bu farkı 2 golün üzerine taşıyamadı. 57. Dakikada Sırbistan 27-27 skoru yakaladı ve kaçan takım konumuna geçerek maçın son 20 saniyesine kadar tek golle üstündü. Maçın son golünün Aslı İskit Çalışkan tarafından atılması ile millilerimiz 29-29 beraberliği yakaladı. Maçın skoru da bu şekilde olunca A milli kadın takımımız Sırbistan karşısında 1 puan aldı.

"1 Puan Sevinç mi Üzüntü mü?"

Oynadıkları maçta gösterdikleri istek, azim performanstan dolayısıyla milli formayı terleten tüm sporcularımızı kutlarım. Kazanılan bir puan akıllarda “Sevinç mi, üzüntü mü?” sorusunu oluşmasına da sebep oluyordu. Bu sorunun bendeki kısmı üzüntü hanesinde yer alıyordu. Çünkü bu performanstaki bir Sırbistan karşısında galip gelmek, bizim elimizi çok kuvvetlendirecekti. Sahada ter döken tüm sporcularımızın emeklerini görmezden gelmek adına bu düşünceyi açıklamıyorum bilakis onların galibiyetle hak ettiği sonucu alıp oyunlarını taçlandırması gerektiğini düşünerek dile getiriyorum.

Müsabakadaki Dikkat Çeken Detaylar!

Müsabakada yine göze çarpan detaylar ise;  12 top kaybımız önceki ortalamanın altında kalsa da yine sonuca etki etmekteydi.

Maçta çok iyi bir performans gösteren kalecimiz Yaren Berfe Göker’in kurtarışından dönen topların kazanılamaması sonucunda gelen 3 gol dikkat çekiciydi. 12, 19 ve 42. Dakikalarda oluşan bu durum hızlı çıkma isteği ya da yorgunluk ile değerlendirilmemeli diye düşünmekteyim. Şut sonrası kaleciden dönen topun ya da direkten dönen topun nereye gideceğinin belli olmayışı ya da şans topu olarak adlandırılmasına da katılmıyorum. Kaldı ki Sırbistan’ın 24. Golünde 5 kişi savunma yapıyorduk, atışın direkten sağ kanata gitmesi ve boş pozisyondaki şutu-golünü bu kapsamda değerlendirmiyorum çünkü eksik olmamız bu pozisyonda en büyük handikabımızdı.

Sırbistan müsabaka boyunca 9 metre dışından 3 gol kaydetti. Dış atışlar konusunda en kısır maçını oynadı. Bunun nedenlerinden biri elbette takımımızın yapmış olduğu savunma. Yüksek savunma ile dış atış tehdidini bertaraf etme ve pas arası yaparak hızlı hücum yapabilme düşüncesi hedefine ulaştı. Özellikle ilk yarı pivot, ikinci yarıda kanat pozisyonlarından Sırbistan takımının kazandığı goller canımızı acıttı. Bu konuda maç içerisinde savunmada güncelleme beklentim oldu. Aldığımız 2 dakika cezaları konusunda ise Sırbistan fizik kapasitesi yüksek bir takım, savunmanın şiddetini arttırmak ve bu fizikteki oyunculara savunmada etki etmek için bazen cezaya düşme olasılığı yüksek.

“Küçük Nüanslar Maçın Sonucuna Etki Etti"

Bu doğrultuda baktığımızda küçük nüansların maç skoruna etki ettiğini düşünüyorum. Hentbol hata oyunu doğrudur ama galibiyete bu kadar yakınken can acıtıyor. Takımımıza 2 puan, sevinç, gurur bu denli yakınken üzüntü veriyor. Kaldı ki finallere katılma şansı bu denli yüksekken, eleme grubunda kendi kaderimizi belirleme adına büyük bir adım olacakken 1 puan üzüntü veriyor.

Kazanılan bir puan ardından sevinç değil, kaybedilen bir puan ardından alınması gereken kazançlar olması gerektiğini düşünüyorum. Böylece Sırbistan’ı evinde yenmek en kötü ihtimalle 7 puanla final kapısından geçmek istiyorum.

Milli takımımızda bu güç, azim mevcut, kaldı ki sakatlıkları geçip tam kapasite ile milli takıma performans verecek oyuncularımızın katkıları eklendiğinde final neden olması. Ülkemize, milli takımımıza bu çok yakışacaktır. 

Yazarın Diğer Yazıları